MerjaMäkisalo-Ropponen

Maksuton toinen aste on tulevaisuusinvestointi!

Tänään tiistaina eduskunnassa on toisessa käsittelyssä Maksuton toinen aste kaikille –kansalaisaloite, jonka tiimoilta erityisesti nuoret ja heidän vanhempansa ovat ottaneet yhteyttä minuun. Sain terveisiä muun muassa Itä-Suomen Lukiolaisilta. Heidän viestinsä kuului seuraavasti:

”Olemme seuranneet Maksuton toinen aste kaikille -kansalaisaloitteesta käytyä päätöksentekoa ja keskustelua jopa vähän epäuskoisina.

Me teimme kovan työn nimien keräämiseksi ja nyt me toivomme ennen kaikkea sitä, että eduskunta keskustelee nimenomaan tämän aloitteen sisällöstä, eikä jumiudu muotoseikkoihin. Ymmärrämme, miksi aloitteen hylkääminen oli tarpeellista, mutta olemme pettyneitä siihen, että sivistysvaliokunnan lausumissa aloitteen sisältö on vesitetty. Valiokunta olisi voinut sisällyttää aloitteen tavoitteet lausumiin eli vaatia selvityksen tekemistä sekä tarvittavia toimenpiteitä ja lakiuudistuksia maksullisuuden poistamiseksi. Valiokunnan mietinnössä esiin tuotu ajatus ohjeistuksesta koulutuksen järjestäjille sekä oppimateriaalikustannusten kehityksen seuranta ja arviointi sekä tarvittaessa ehdotukset jatkotoimenpiteiksi eivät ole mielestämme riittäviä toimenpiteitä. Vähintä mitä olisi voinut tehdä, olisi edellyttää selvitystä maksuttomuuden toteuttamisvaihtoehdoista ja niiden kustannuksista.”

Näin kirjoitti Itä-Suomen Lukiolaisten puheenjohtaja Veera Ursin ja jatkoi:

”Maksuton toinen aste vahvistaisi koulutuksen tasa-arvoa ja olisi selvä viesti yhteiskunnalta, että jokaisen nuoren tulisi suorittaa vähintään toisen asteen tutkinto.

Toivomme eduskunnalta löytyvän tahtotilaa edistää koulutustason nostamista tämän aloitteen kautta.”

Veera Ursi lopettaa viestinsä toteamalla:

”Oppimateriaalien maksullisuus eriarvoistaa nuoria ja voi aiheuttaa esimerkiksi syrjäytymistä, uupumusta ja mielenterveysongelmia. Tätä ei varmasti kukaan halua.”

Olen keskustellut useamman nuoren kanssa maksuttomasta toisesta asteesta ja pyytänyt heitä kertomaan, miksi asia on heille tärkeä. Nuoret korostavat, että oppimateriaalien hinnat aiheuttavat monille nuorille ja heidän perheilleen taloudellista ahdinkoa ja stressiä. On myös nuoria, joiden vanhemmat eivät kustanna toisen asteen opintoja ollenkaan. Tällöin on suuri todennäköisyys, että halusta huolimatta lukio jää täysin suorittamatta.

Erityisesti pienillä paikkakunnilla asuville haasteena on hyvin usein se, että opiskelujen perässä täytyy joko muuttaa kotoa tai yrittää käydä koulussa kotoa käsin useiden kymmenien kilometrien takaa, mikä lisää merkittävästi koulupäivän pituutta, aiheuttaa lisäkustannuksia ja tekee opiskelusta nopeasti hyvin rankkaa. Tällä hetkellä nuorten jaksaminen on muutenkin koetuksella ja uupuminen huolestuttaa, kun opiskelu ja aikuistuminen itsessään aiheuttavat stressiä ja huolta.

On yllättävän paljon nuoria, joilta jää lukiokursseja suorittamatta vain siksi, että ei ole varaa kalliisiin oppimateriaaleihin. Alla on suora lainaus eräältä lukiolaiselta:

”Mä en voinut käydä äikän kertauskursseja, koska mulla ei ollut rahaa niihin oppimateriaaleihin eli kirjoihin ja älyyn." (Äly on verkossa oleva äidinkielen opiskeluun tarkoitettu palvelu.)

Toinen nuori kirjoittaa: ”Rahaa menee tosi paljon kirjoihin ja ahdistaa kysyä vanhemmilta rahaa niihin, kun tiedän ettei meillä muutenkaan jää ylimääräistä rahaa mihinkään. Usein pitää kääntyä sukulaisten puoleen, kun ei vaan yksinkertaisesti ole varaa tarvittaviin kirjoihin. Yleensä myös jakson alkuun mennessä en ole saanut kaikkia kirjoja hankittua, joten ensimmäiset tunnit pitää pärjätä ilman kirjaa ja moni opettaja ei tästä pidä. Tällöin tehtävien tekeminen ja opiskelu ylipäätänsä on hankalaa ja melko tehotonta. Opintotukea saan, mutta yli puolet siitä menee bussikorttiin ja sen jälkeen, kun vielä yhden kirjan ostaa, niin eipä siitä jää juurikaan mihinkään muuhun ja rahatta ollaan loppu kuukausi.”

Lopuksi erään äidin viesti:

”Minulle ja monelle muullekin vähävaraiselle perheelle nuoren kouluttaminen alkaa olla jo mahdotonta. Kirjat ovat kalliita ja lukiossa niitä on ostettava jokaisella jaksolla keskimäärin kuusi plus muut opiskeluvälineet. Lukio maksaa kirjojen osalta noin 2000 euroa ja tietokonekin on ehdoton hankinta tämän päälle. Heti ensimmäisessä jaksossa ajattelin, että tyttäreni lukion käynti täytyy lopettaa, kun raha ei aina riitä edes välttämättömiin elämisen menoihin. On erittäin noloa pyytää sukulaisia avuksi tyttären kirjakustannuksiin, mutta ilman heidän apuaan, tämä olisi mahdotonta. Olen onnekas äiti, kun lapselleni on mummit, ukit ja kummit, jotka haluavat ja pystyvät auttamaan. Monella ei ole sukua auttamassa ja eihän se heidän tehtävä olisikaan. Aina kun yhden jakson kirjat on saatu haalittua kasaan, alkaa stressi jo seuraavasta jaksosta. Minulla on vielä kaksi nuorempaa lasta, ja voi olla että kannustan heitä halvempiin vaihtoehtoihin, vaikka heilläkin olisi halua ja kykyä mennä lukioon opiskelemaan. En tiedä, onko muutkaan vaihtoehdot halvempia, mutta on kurjaa, että joudun edes ajattelemaan näin. Kyllä toinen aste saisi olla ilmainen kaikille nuorille. Jako vähävaraisiin ja muihin on ihmisten luokittelua. Pienituloisille opiskelijoille suunnatut tuet eivät poista sitä tosiasiaa, että koulutuksen kustannukset vaikuttavat koulutusvalintoihin. Näin ei saisi olla!”

Kannatan puolueeni tavoin oppivelvollisuuden pidentämistä 18-vuotiaaksi asti. Se olisi erinomainen tulevaisuusinvestointi ja takaisi kaikille nuorille yhdenvertaiset mahdollisuudet valita haluamansa koulutuspolun. Toisaalta oppivelvollisuuden pidentäminen ei tarkoittaisi pelkästään koulun penkillä istumista. Se voisi olla myös työkokeilua, valmentavaa koulutusta, työpajatyöskentelyä, oppisopimuskoulutusta, jopa kuntoutusta. Pääasia, että toiminta olisi oppimista tukevaa ja tavoitteellista. 16-vuotiaan jättäminen oman onnensa nojaan on lähes heitteillejättö.

 

Merja Mäkisalo-Ropponen
kansanedustaja (sd)

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Julkisuudessa pitää kertoa mahdollisuudesta hakea toimeentulotukea toisen asteen opintoihin. On väärin, jos opinnot keskeytyvät rahapulan vuoksi, eikä ole ymmärretty hakea toimeentulotukea.
Tästä pitäisi kertoa niin kauan kuin toisen aste ei ole vielä ilmainen.

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Toimeentulotukeen oikeutettuja ei ole pykälien mukaan läheskään kaikki lapsiperheet, jotka tarvitsivat tukea oppimateriaalien ostamiseen.

Jos perheellä on asuntolainaa 100.000 euroa ja pankissa talletuksia pahan päivän varalle 5.000 euroa, ei saa toimeentulotukea. On suunnattoman typerää luottaa yhteiskunnan mahdollisen tukeen, jos on lyhentänyt sillä 5.000 eurolla asuntolainaansa. Kuuluuko taloutensa vastuullisesti hoitavalle toimeentulotuki?

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Jos vanhempien tulot ovat liian suuret tuen saamiseen, voi pyytää neuvoja menojen pienentämiseen.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Antero, ihan totta, ks. alla:

"Perustoimeentulotuki opiskelijalle" (Kela):

https://www.kela.fi/toimeentulotuki-opiskelijat

---

Huomaa kuitenkin edellisestä:

"Opintolaina on haettava ennen perustoimeentulotuen hakemista

Opintolainan hakemista edellytetään kaikilta 18 vuotta täyttäneiltä opiskelijoilta."

https://www.kela.fi/toimeentulotuki-opiskelijat

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

"Toisen asteen opiskelusta aiheutuvia erityisiä menoja (esim. lukukausimaksuja, pääsykoe- ja ylioppilaskirjoitusmaksuja ja opiskeluvälineitä) voi olla mahdollista kattaa täydentävällä toimeentulotuella, jonka myöntää kunta."
Toisen asteen opinnot aloitetaan useimmiten alle 18-vuotiaana.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

"Opintolainan hakemista edellytetään sekä ammatillisia opintoja että lukiota suorittavilta. Täysi-ikäiseltä ei kuitenkaan edellytetä opintolainan hakemista, jos se johtaisi kohtuuttomaan lopputulokseen. Tällaisia ovat esimerkiksi tilanteet, joissa:

-vakava sairaus tai muu vastaava syy johtaa siihen, että henkilö ei heikon työkykynsä vuoksi tai muusta syystä pysty elättämään itseään
-henkilö on lastensuojelun jälkihuollossa
-lainan nostaminen olisi kohtuutonta täysi-ikäisen lapsen ja vanhempien taloudellisen tilanteen vuoksi (esim. toimeentulotukiasiakkuus)
-asiakkaan opiskelulla on asiakkaan poikkeuksellisten aikaisempien vaikeuksien perusteella myös kuntoutukselliset tai syrjäytymisen ehkäisyä tukevat tavoitteet (esim. entiset vangit ja päihde- tai mielenterveyskuntoutujat).

Kela käyttää näissä tilanteissa aina tapauskohtaista harkintaa."

Käyttäjän VinKuukka kuva
Väinö Kuukka

Tätä pitäisi muuttaa. Kannattaa tehdä uusia keinoja korvamerkitysti tarvitseville, koska nyt asiaa ei täysin ymmärretä opiskelupaikkojen näkökulmasta. Materiaalit tulevat heikkenemään, mikä taas vaikuttaa siihen "tulevaisuuteen" myös.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Itsellä niskakarvat nousee pystyyn aina kun joku sanoo sanan maksuton, koska mikään ei ole koskaan maksutonta.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Veronmaksajat maksavat yhteisvastuulla.

Risto Salonen

Samaa mieltä. Demareille kaikki minkä muut maksaa, on maksutonta.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Nouseeko ne pystyyn silloinkin kun itse niitä käytät?
Haluaisitteko mahdollisesti käydä subventoimattomassa terveydenhuollossa. Yksi perus hammashoito joka maksaa nyt 50€ maksaisikin 250€.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Kyllä se kirjojen maksutomuus on halvempaakuin näiden rouvakerholaisten huostabisnes johon uppoaa veronmaksajien rahaa 1,4 miljardia vuodessa.Kaikki ne rahat joita laitetaan näiden kerholaisten projekteihin perheiden parissa ON PAREMPI laittaa sinne perheille suoraan lainmukaisina tukina,joita usomessa on leikattu huostabisneksen tieltä.

FAKTA onse,että suomessa huostannotetaan lapsia ja nuoria KÖYHYDEN takia,joka on laitonta.Yli 40% epäpätevien lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden tekemistä huostaanotoista on tehty sillä perusteella.

Veronmaksajien kannattaa miettiä tarkkaan,haluavatko he elättää näitä rouvakerholaisia vaiko taata jokaiselle lapselle lainmukaiset sosiaalituet eli toimeentulotuet perheille,ilmaiset kirjat 2.asteella kuten Ruotsissa,ilmaisen terveydenhoidon VAIKO elättää lastensuojelun keskusliiton,SOS-lapsikylien,turva-ja ensikotien(joihin raijataan suomalaisia perheitä "perhekuntoutustennimellä huostaanottoja varten valmiiksi) ja satojen psykiatristen huostafirmojen ja ahuostaloiden,ammatillisten perhekotien ynm.koulukotien henkilökuntaa ja amuita siellä häärääviä tahoja.

Itse en antaisi lanttiakaan näille konsernien omistaville laitoksille ,enkä rouvakerhojen järjestöille joissa istutaan 150 000 vuosipalkoilla ja eduskunnassa,jakamassa veikkaus ja verorahoja itselleen.Kansainvälinen SOS-lapsikylä jolla on miljardiomaisuus kerjää julkkisten ja poliitikoiden avulla rahaa hyvinvointi suomessa.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Annetaan esimerkki yksinkertaisille,tai niille jotka eivät tiedä yhtään mitään siitä kuinka nykysuomi toimii:perheen vanhemmat on potkittu pois työstä.Lastensuojelu joka on neuvolasta asti perheiden niskassa aloittaa toimeentulotuenj aasumistuen hakemisen jälkeen perheen tilanteen kartoittamisen:jaha,yhtä äkkiä isä j aäiti ovatkin niitä hallituksen mainostamia moniongelmaisia.Riippumatta siitä onko näillä itse itseään työllistävillä moniammatillisilla asiantuntijatahoilla MITÄÄN TIETOA perheen elämästä.

Kun perhettä aletaan "kuntouttamaan"eli perhetyöntekijöiden ja apsykologien,sosiaaliviranomaisten,terveydenhoidon jne.jne.voimin vainoamaan ja ajahtaamaan ,hakemaan ongelmia sieltä,missä niitä ei ole,saadaan näitä moniongelmaisia ja lapsia ja anuoria huostabisneksen pariin.

NÄMÄ ITSE leimaavat perheet ja lapset,sekä nuoret.2017 siirtyi toimeentulotuen perusosa kelaan ,hyvä niin .ongelma taas on edelleen se,että lainmukaan perheillä on lapsineen oikeus lastensuojelun ja YK lastenoikeuksien mukaan ehkäisevään toimeentulotukeen jota pitääkin sossujen määräyksestä (he eivät halunneet luopua vallastaan kun ttt.siirtyi kelaan ) hakea sosiaalitoimistosta:taas ollaan tilanteessa jossa sosiaaliviranomaiset aloittavat lasten ja perheiden LASTENSUOJELUASIAKKUUDET joita se tehtaili työkseen ennen toimeentulotuen siirtymistä kelaan.

Äiti haki lapselleen ehkäisevää toimeentulotukea harrastukseen:lastensuojeluviranomaiset aloittivat huostahakemusprosessin ,joten mikä on halvempaa:lainmukaiset tukitoimet joita ei anneta,koska rouvakerho sääti lait tukemaan huostabisnestä,vaiko se että äiti olisi saanut lastensuojelulain ja toimeentulotukilain ynm.lakien mukaisesti ja Yk:n mukaisesti TUKENSA lapsen harrastukseen.

Yli 30 v.tätä rouvakerhojen pelleilyä ja mediassa rahapulaa ja valittamista katseltu,ei pidä uskoa kaikkea mitä media mainostaa.Jos lapsesta ja nuoresta,jotka päätyvät yhteiskunnan ulkopuolelle,kun heitä viedään PAKKOHUOSTAAMALLA tai pakotetaan siihen ,perheineen,ilman että he ovat saneet LAINMUKAISIA TUKIAAN maksatetaan veronmaksajien pussista yli 100 000 v.per.lapsi tai 790 euroa vrk.2011 hinnastoista.

Kuopion tapaus jossa veronmaksajien rahaa upotettiin "perhekuntoutuksen" nimissä 50 000 euroa yhden perheen hajoittamiseen ,vastaa juuri sitä missä suomi menee.Tällaisia projekteja rouvakerho on tehtaillut viimeiset vuosikymmenet.Muuten samaiset rouvat istuvat jakamassa perheille tuomioitaan ,ja tuomiot jaetaan hallinto-oikeudessa,jok aon näiden viranomaisten kumileimasin.

Suomeen on vaadittu perhetuomio-istuinta vuosikaudet näiden puolueellisten kerholaisten vastavoimaksi ja perheiden turvaksi.Nythän systeemi noja DRR tapaan toimivaan oikeuden jakamiseen.Sama taho tutkii ja tuomaroi,ilman faktoja tai todisteitakaan.He käyttävät omia kirjauksiaan todisteina ja omia verkostojaan eli lakimiehiä jne.joita ei perheillä ole suojanaan. Valvontaa siellä ei ole,eikä puolueetonta tahoa joka ajaisi perheiden ja lastensa etuja.jota ei lapsi ja perhebisneksissä olekkaan suomessa.MEDIA joka ei saa suomessa kertoa kuin näiden tarinoita ,on samojen poliitikoiden talutusnuorassa jotka ovat itse vastuussa tästä liiketoiminta pohjaisesta lapsi ja perhebisneksestä..

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Ihmettelen vain miksi ilmeisen tehokkaasti unohdetaan viime vuoden tullut päätös, jolla tuetaan vähävaraisten oppimateriaalihankintoja. Tuki on noin 1500 euroa kolmen vuoden ajalle.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Oppikirjoista saisi halvempia julkaisemalla ne netissä.
Kustantamot voisivat tienata myymällä paperikopioita ja kirjoja voisi lukea myös laitteilla.
Kirjoittajat voisivat myydä artikkeleita opetusministeriölle nettikirjoja varten.
http://herrakeronen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/27039...

Airi Pulkkinen

Maahanmuuttajien ammatillisen koulutuksen tukemiseen löytyi 25,5 miljoonaa euroa. Suhteutettuna tuetut oppivälineet koko maan lukioissa ja amiksessa opiskeleville maksaisi 100 milj. eu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset