MerjaMäkisalo-Ropponen

Kotihoitoon tarvitaan kulttuurin muutos

Kotihoidon tilanne on jäänyt vähemmälle viime päivien keskustelussa ikäihmisten hoidosta ja hoivasta, vaikka kotihoidossakin on paljon korjattavaa.

Yksi kaikkein tärkeimmistä kehittämisen kohteista on kuntouttavan työn lisääminen. Kuntouttavan kotihoidon kivijalkana ovat arjen askareet sekä ulkoilu ja liikunta, joihin kotihoidon työntekijöillä tulisi olla mahdollisuus tukea ikäihmisiä. Lisäksi tarvitaan erilaisia avokuntoutusmahdollisuuksia ja kuntouttavaa päivätoimintaa. Tällä hetkellä hoidon ja hoivan suunnittelu lähtee siitä, minkälaisia valmiita palvelurakenteita (ateria-, kauppa- yms. palvelut) henkilölle voidaan järjestää eikä siitä, miten tuetaan toimintakykyä. Professori Taina Rantasen tutkimusten mukaan kotiin tuotavat palvelut alentavat aktiivisuutta, kotoa ulos lähteminen sekä kodin ulkopuolella harrastaminen lisäävät aktiivisuutta, parantavat elämänlaatua ja auttavat ylläpitämään itsenäisen ihmisen identiteettiä. Ikäihmisten liikkumiskyvyn ylläpitäminen on kotihoidossa tärkeimpiä tavoitteita eikä sisällä tehty jumppa korvaa koskaan ulkona liikkumista. Tutkimusten mukaan ulkona liikkuminen on ikäihmisen fyysisen, psyykkisen ja kognitiivisen toimintakyvyn ylläpitämisessä tärkeimpiä asioita. Kun ikäihmisen ulkona liikkuminen loppuu, otetaan pitkä askel kohti kotoa pois muuttamista.

Kotiin annettavien palveluiden sijasta ikäihmisiä on autettava ulos omista kodeistaan. Vastuuhoitajan/omahoitajan toimenkuvaan tulee sisällyttää sen mahdollistaminen. Kotihoidon tueksi voidaan kouluttaa esimerkiksi kulttuurikummeja ja muita vapaaehtoisia. Esimerkiksi lähikaupassa käyminen on mitä parhainta fyysistä, psyykkistä ja kognitiivista kuntoutusta. Kotihoidon kehittäminen ei ole pelkästään sosiaali- ja terveystoimen asia, siihen tarvitaan saumatonta eri hallintoalojen yhdessä tekemistä.

Tällä hetkellä moni kotihoidon asiakas ei koskaan pääse liikkumaan, harrastamaan tai tekemään itselleen mieluisia asioita oman kodin ulkopuolella. Jos ikäihmiselle ei mahdollisteta säännöllistä ulkona olemista, yleiskunta heikkenee nopeasti ja pelko uloslähtemiseen kasvaa ja moni kysyttäessä sanoo, ettei halua lähteä.

Kuljetuspalvelut turvaamalla ikäihmisillä on mahdollisuus asioida, osallistua ja hoitaa sosiaalisia suhteitaan. Sosiaalihuoltolain mukaisten matkojen myöntämistä ikääntyneille on vahvistettava ja siten varmistettava, että ikääntyneet voivat näitä palveluita käyttää. Kuljetuspalveluiden omavastuut eivät saa olla esteenä niiden käytölle. Henkilökohtainen avustaja mahdollistaa yksinäiselle, monisairaalle ikääntyneelle osallisuuden sekä hyvän ja toimivan arjen.

Tällä hetkellä kuntouttava kotihoito ei ole mahdollista, sillä osittain liian vähäisestä henkilöstä johtuen kotihoidossa on passivoiva hoitokulttuuri. Toisaalta kotihoidon henkilöstön osaaminen on epätasaista. Erityisosaajia, esimerkiksi fysioterapeutteja, toimintaterapeutteja, kliinisesti erikoistuneita sairaanhoitajia sekä muistikoordinaattoreita ja muistihoitajia sekä sosiaalityön osaajia tarvitaan nykyistä enemmän. Gerontologinen osaaminen olisi taattava kaikille kotihoidon työntekijöille.

Mitä maksaa?

Inhimillisen näkökulman lisäksi tämän kaltaista ”kotoa ulos” -kulttuurin muutosta tarvitaan myös sosiaali- ja terveydenhuollon menojen hillitsemiseen. Mikään ei ole pitkällä tähtäimellä niin kallista kuin jättää ikäihmisen voimavarat käyttämättä ja lisätä siten vaativan hoidon tarvetta. Toisaalta kotihoidollakin on rajat. Siinä tilanteessa, kun muistisairas ei tiedä, miten syödään ja juodaan tai miten vessassa toimitaan, hänen pitäisi päästä ympärivuorokautisen hoivan pariin. Sielläkin hyvään hoitoon kuuluu aktiivisuudesta huolehtiminen ja säännöllinen ulkona liikkuminen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Samuli Karjalainen

Nykynuorisosta saat olla kiitollinen jos edes kerran vuoteen käyvät vanhempaansa katsomassa.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Tohtori Merja Mäkisalo-Ropponen on tämänkin asian paras tuntija eduskunnassa ja parhaita koko maassa. Lisäksi ainutlaatuinen innostava, yhteistyökykyinen toimija. Joka maakunnassa saisi olla yksi hänen kaltaisensa kansanedustaja!

Farmanomi 1976
Vastaanotto – osastoavustaja 1978
Sairaanhoitaja 1981
Erikoissairaanhoitaja 1983
Terveydenhuollonopettaja (terveystieteiden maisteri) 1991
Terveydenhuollon hallinnon tutkinto (terveystieteiden maisteri) 1993
Terveydenhuollon lisensiaatti 1995
Terveystieteiden tohtori 1998
Draamakouluttaja 2003

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kiitos tämänkin asian esillä pitämisestä! Polvi- ja lonkkavaivat ilmaantuvat, jos ei pääse liikkeelle... Liukkaalla se on vähän liikkuvalle vaikeaakin, ettei vaan kaadu...

Useimmat asunevat mieluiten kodissaan, mutta vaivojen ilmaantuessa se alkaa käydä hankalaksi. Hyväkin koti muuttuu vankilaksi, jos ei ikinä pääse ihmisten ilmoille ja jos kukaan ei käy katsomassa eikä soita.

Tuskin kukaan haluaa gettouttaa ikäihmisiä. Tarvitaan oikeita toimia, jotta arki muuttuu. Oli viisasta muistuttaa, että tämä ei välttämättä nosta kuluja.

"Kotiin annettavien palveluiden sijasta ikäihmisiä on autettava ulos omista kodeistaan." Juuri niin.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Merja, on totta, että vanhusten kotihoidon tilannetta ei ole nyt juurikaan uutisoitu. Pörriäiset vievät nyt kaiken mediahuomion.

Katso aito hankintailmoitus HILMA-palvelussa Laukaan kunnan kohdalla (vastausaikaa 1 kk):

https://www.hankintailmoitukset.fi/fi/notice/view/...

- - "Laukaan kotihoito hankkii asiakkaan palvelutarpeen mukaista asiakaslähtöistä kotihoidon palvelua Leppävesi - Vihtavuori -alueella kahden (2) vuoden puitesopimuksella ja yhdellä (1) optiovuodella. Hankinnan tavoitteena on saada palvelun tuottaja, joka tarjoaa vaikuttavaa kotihoitoa, joka mahdollistaa asiakkaan toimintakyvyn ylläpitämisen ja vahvistamisen ja sitä kautta asiakkaan omassa kodissa selviytymisen mahdollisimman pitkään. Palvelussa otetaan huomioon asiakkaiden erilaiset palvelutarpeet ja sen mukaiset palveluhenkilöstön ammattitaito- ja resurssivaatimukset.

Arvioitu kokonaisarvo, arvo ilman alv:tä: 825000.00 EUR

- - "Kotiin tuotettavilla palveluilla tarkoitetaan asiakkaan kotona selviytymisen kannalta riittäviä kotiin järjestettäviä sosiaali- ja terveyspalveluita. Kotihoito sisältää sosiaalihuoltolain 19 §:n ja 20 §:n ja terveydenhuoltolain 25 §:n tarkoittaman kotisairaanhoidon. Kotihoitoa järjestetään asiakkaan luona tehtävin kotikäynnein, joita toteutetaan asiakkaan hoito- ja palvelusuunnitelman mukaisin palveluin. Kotihoidon palvelu sisältö muodostuu aina asiakaskohtaisesti. Alueella on noin 50 asiakasta ja palvelun tuottamiseen on käytetty noin 4100 henkilötyötuntia vuosittain." - -

- -"Sopimuksen, puitejärjestelyn tai dynaamisen hankintajärjestelmän kesto: 1.5.2019 - 30.4.2021" - -

---

Tässä hankintasopimuksessa yksi vanhus saa päivässä hoitopalvelua vajaan 23 euron hintaan per päivä (+ alv).

Miten tuolla 23 eurolla katetaan kaikki vanhuksen tarvitsema hoito? Kuinka käytännössä varmistetaan, että edellä esitetyssä hankintasopimuksessa todella myös kartoitetaan asiakaskohtainen tarve; ja miten seurataan, että sovittu hoito toteutuu?

Jos tämä on kuntien osto-osaamisen taso Suomessa, niin voi todella sanoa, että sitä saa, mitä tilaa: jos ostaa alimitoitettua palvelua, niin saa alimitoitettua palvelua.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset