MerjaMäkisalo-Ropponen

Kotihoidon kehittäminen keskeisimpiä haasteita

Kotihoidon työ on muuttunut vaativammaksi, sillä asiakasmäärät ovat kasvaneet ja asiakkaat ovat entistä huonokuntoisempia. Työn luonne on muuttunut yhä enemmän kotihoidollisista tehtävistä asiakkaan tukemiseen päivittäisissä toiminnoissa. Suurin osa kotihoidon työntekijöistä on lähihoitajia. Niin on syytä jatkossakin olla, mutta sairaanhoitajia ja kuntoutuksen asiantuntijoita tarvitaan lisää. Ilman moniammatillista tiimityötä ei laadukasta ja asiakkaan tarpeisiin vastaavaa kotihoitoa voi olla. Toisaalta kotihoidon asiakkailla on myös kodinhoitoon liittyviä tarpeita, joiden tekemiseen ei kotihoidon työntekijöillä ole nykyisin aikaa. Kotihoidon henkilöstörakennetta ja työnjakoa on tarkasteltava tulevaisuusnäkökulmasta kriittisesti.

Pirjo Tiikkaisen ja Kristiina Juntusen (2018) selvityksen mukaan kotihoidon henkilöstön osaaminen on epätasaista, jonka vuoksi täydennyskoulutukseen on kiinnitettävä huomiota. Erityisosaajia, esimerkiksi fysioterapeutteja, toimintaterapeutteja, kliinisesti erikoistuneita sairaanhoitajia sekä muistikoordinaattoreita ja muistihoitajia, tarvitaan nykyistä enemmän. Toisaalta gerontologinen osaaminen on taattava kaikille kotihoidon työntekijöille. Jokaisen työntekijän on osattava toimia kuntouttavalla työotteella. Kuntouttavan kotihoidon kivijalkana ovat arjen askareet sekä ulkoilu ja liikunta. Tällä hetkellä hoidon ja hoivan suunnittelu lähtee liiaksi siitä, minkälaisia valmiita palvelurakenteita (ateria-, kauppa- yms. palvelut) henkilölle voidaan järjestää, eikä siitä, miten tuetaan toimintakykyä. Lisäksi teknologian hyödyntämiseen on kiinnitettävä nykyistä enemmän huomiota.

Tällä hetkellä monessa kunnassa kotihoidon resurssit ovat liian niukat ja se estää laadukkaan ja asiakaslähtöisen työn tekemisen. Asiakkaiden tarpeiden ja ongelmien monimutkaistuminen edellyttää vankkaa osaamista ja näyttöön perustuvaan päätöksentekoa erityisesti hoidon ja hoivan palvelun suunnittelussa, tavoitteiden asettelussa, vaikuttavien toimenpiteiden soveltamisessa asiakkaan tarpeisiin sekä vaikutusten arvioinnissa. Osaava henkilöstö on kotihoidon tärkeä menestystekijä. Heikko ja/tai väärin kohdennettu osaaminen johtaa huonoon hoidon ja palvelun laatuun sekä lisää lopulta kustannuksia.

Kotihoidon kehittämisestä huolimatta on kuitenkin muistettava, että kotihoidon rajat tulevat jossakin vastaan. Esimerkiksi yksin asuvalle muistisairaalle oma koti ei enää ole oikea hoitopaikka siinä vaiheessa, kun henkilö ei muista syödä tai juoda eikä hän osaa käyttää puhelinta tai turvaranneketta. Valitettavasti eri puolilla Suomea on tälläkin hetkellä monia muistisairaita tällaisessa tilanteessa.

Merja Mäkisalo-Ropponen
kansanedustaja (sd)

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Kotihoito, jos mikä, on erittäin ongelmallinen ja äärimmäisen kallis ja tehoton: tässä tositarina Harri Saukkomaan julkaisuun:

"Hyvä artikkeli.

Soitin useammankin kerran eräälle naapurilleni muutaman päivän aikana, ikä hänellä 83-v. Olin hänen toinen kätensä auttamalla heidän valtavaa tonttiaan Sipoonrannassa pitämällä sitä kunnossa.

Soittaessani hänelle taas kerran, hän ei heti tunnistanut, mutta en antanut periksi, vaan aloin juttelemaan hänen kanssaan niistä asioista, mitä yhdessä teimme. Hänellä palautui pitkän soiton jälkeen lähes kaikki tekemisemme, mutta se vaati aikaa keskustella ja kaivaa yhteisiä asioita. Lopuksi hän oli täisin kartalla ja muisti jokaisen jutun. Vaatii vain sen, että jaksaa kannustaa muistamaan täkyjä yhteisitä asioistamme.

Lopuksi hän oli todella iloinen siitä, että yksi kaveri edes soittaa; lähes kaikki entiset kaverinsa ovat kadoksissa nyt, kun hän on hoitokodissa. Hän on monien tuntema yrittäjä ja varakas kuin faan, mutta ei sekään auta eteenpäin, jos kukaan ei ole yhteydessä ja, ole kärsivällinen juttelemaan ystävänä yhteisistä muistoista.

Hänellä ei ollut suoraa muistisairautta, mutta Parkinson kylläkin. Hän itse sanoi, että kyllä hänen muistinsa on alkanut katkeilemaan.

Episodi: olen itse vahva ex-puntinnostaja ja väänsin hänen kanssaan kättä hänen 75-v juhlissa 8 vuotta sitten - muisti sen hyvin, tasapelin. Että semmoinen tositarina "

Kotihoito ei toimi, ei toimi, vaan parempi on kehittää ryhmäkotien palveluja kaikille tarvitseville ja, joissa ihmiset saavat olla toistensa kanssa tekemisissä ja valvonta pelaa. Kotihoito- palvelu on äärimmäisen huonosti toimivaa lukuun ottamatta kohtuullisen hyvässä kunnossa olevaa vanhusta.

Käyttäjän MikkoToivonen1 kuva
Mikko Toivonen

Minä olen myös sitä mieltä, että kotihoidon muodostaminen tarkoitukseksi on suuri ja kallis poliittinen virhe mikä aiheuttaa vain kovia kustannuksia ja kotiin yksinään jäävälle vanhukselle sekä turvattomuutta, yksinäisyyttä että hoidotta jäämisen riskiä yllättävässä tapauksessa.

On totta että joissain tarkkaan harkituissa erikoistapuksissa kotihoito voi olla motivoitua ja oikein, mutta vain murto-osassa nykyisestä kotihoidosta.

Vanhusten hoivan pitäisi suuntautua entiseen kunnalliseen vanhainkotisysteemiin ja yksityisten ammatinharjoittajien ylläpitämiin vanhainkoteihin julkisen apuna ja alihankkijoina.

Ennen vanhainkotivaihetta kun ihminen on pääosin kykenevä huolehtimaan itsestään pitäisi vanhoille halutessaan olla osittain tuettuja senioritaloja joista vuokrata esimerkiksi yksiön tai eläkepariskunnalle kaksion niin, että suuressa senioritalossa on palvelutilat missä on joko päivittäin ammattisairaanhoitajan jonotuslistavastaanotto ja mahdollisesti kerran, kaksi viikossa vierailevan lääkärin, myös jonotusvastaanotto talon asukkaille.

Pörssiyhtiöiden ylläpitämiin välistävetovanhainkoteihin olkoon jokaisella itserahoittavalla tai yksityisvakuutetulla oikeus omine rahoineen, mutta yhteiskunnan ei pitäisi noita palveluja käyttää edes alihankkijoina tai tukea millään tavalla.

Paluu askeleen verramn taaksepäin antaisi ihmisen kannalta turvallisimman tuloksen ja yhteiskunnan kannalta varmuudella taloudellisesti keveimmän taakan kannettavaksi

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset