MerjaMäkisalo-Ropponen

Työttömyys ja taloudellinen niukkuus

Asiantuntijatohtori Hanna Falk, HelsinkiMission, kertoi alustavia tuloksia tutkimuksestaan Kansalaisinfossa järjestetyssä Eduskunnan terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen ryhmän ja SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry:n seminaarissa ”Yksinäisyyden monet kasvot”. Tutkimuksen aiheena on yksinäisyyden ja taloudellisen niukkuuden suhde. Köyhien ihmisten elämä usein kapeutuu ja monet heistä kokevat yksinäisyyttä. Tulosten mukaan taloudellinen niukkuus johtaa sosiaalisen elämän kaventumiseen rahan puutteen estäessä esimerkiksi käymisen kahviloissa tai liikkumisen paikasta toiseen. Köyhällä ei ole myöskään varaa harrastuksiin. Myös yhteiskunnan asenteet johtavat syrjään jäämiseen. Eräs tutkimukseen osallistunut kertoi tunteistaan seuraavasti: ”... me ollaan ihmisiä ja musta tuntuu, että mä en oo minkään arvoinen, et mä oon suurin piirtein näkymätön, et hei, mä oon olemassa ja mä yritän parhaani...”.

Köyhien joukkoon kuuluu monenlaisia ihmisiä, mutta erityisen paljon alemmuuden tunnetta ja arvottomuutta kokevat pitkäaikaistyöttömät. Erityisesti aktiivimalli on ollut monelle ”viimeinen naula” arvottomuuden tunteen arkkuun. Tiina Ruohosen opinnäytetyön mukaan aktiivimalli on lisännyt pitkäaikaistyöttömien eriarvoistumisen ja syrjäytymisen tunnetta sekä johtanut vihan tunteiden lisääntymiseen. Aktiivimalli on heikentänyt monen pitkäaikaistyöttömän taloudellista tilannetta entisestään. Esimerkiksi huhti-kesäkuussa 2018 ansiopäivärahaa saaneista joka kolmas sai etuuden alennettuna, Kelan työttömyysetuuksien saajista 38 prosenttia.

Kun edellä olevaan vielä lisätään lääketieteen tohtori Raija Kerätären ja johtaja Tuija Oivon (TEM) viime viikolla ilmestyneen, STM:n toimeksiannosta tehdyn selvitystyön tulokset, joiden mukaan työttömien sairauksia ei tutkita, hoideta eikä heitä ohjata kuntoutukseen, ymmärtää hyvin pitkäaikaistyöttömien kokemukset siitä, ettei heillä ole yhteiskunnassa mitään arvoa. Noin 43 000 työtöntä on etuus- ja palveluloukussa. Joka viidennen pitkäaikaistyöttömän työkykyä voitaisiin kohentaa hoidolla ja kuntoutuksella. Lähes joka kolmas pitkäaikaistyötön on työkyvytön.

Aktiivimallin sijasta työttömiä autettaisiin parhaiten työelämään kuntoutuksen, koulutuksen sekä henkilökohtaisen tuen ja avun avulla. Myös järjestöjen mahdollisuuksia työllistää palkkatuella pitäisi huomattavasti parantaa. Aktiivimalli on siinä suhteessakin järjetön, että sen mukaan vain osa aktiivisuudesta on ”oikeaa” aktiivisuutta. Tein sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilalle kirjallisen kysymyksen siitä, miksi esimerkiksi Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys ry:n KAJO-keskushankkeen erittäin vaikuttavaksi toimintatavaksi huomattu työnetsinnän toimintamalli ei täytä aktiivisuusehtoa. Työnetsinnällä oli noin 87 prosentin vaikuttavuus vuonna 2017. Asiakkuuden päättäneistä 75 työnhakijasta vuoden loppuun mennessä 52 eteni työhön, 13 koulutukseen, 3 keskeytti hankkeen ja 6 jatkoi työnetsintää vuoden 2018 puolella. Suurin osa työllistyneistä henkilöistä (40) työllistyi yrityssektorille ilman palkkatukea. Palkkatuella työllistyi 7 henkilöä.

Ministerin vastaus oli seuraava: ”Kun kyse on sellaisista työvoimaviranomaisen järjestämistä työllistymisedellytyksiä parantavista palveluista ja toiminnasta, jotka eivät ole työllistymistä edistävää palvelua, edellytetään, että työvoimaviranomainen joko itse järjestää kyseisen palvelun tai toiminnan tai että se hankkii ulkopuoliselta palveluntuottajalta kyseisen palvelun tai toiminnan. Järjestämistä ei ole se, että työvoimaviranomainen myöntää toimijalle työllisyyspoliittista avustusta taikka se, että toimija saa ESR-rahoitusta.” Toisin sanoen Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistyksen järjestämän vaikuttavan toiminnan parissa olleiden kohdalla aktiivisuusvaatimus ei täyty, koska työvoimaviranomainen on rahoituksen myöntäjä, mutta ei järjestäjä tai hankkija. Tämä on johtanut siihen, että työttömät eivät enää uskalla hakeutua työnetsintäpalveluihin, koska se ei ole oikeaa aktiivisuutta eikä kerrytä aktiivimallin mukaista aktiivisuutta.

Eihän tässä ole järjen häivää!

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Minkälainen ihminen pitää olla jotta itsensä arvostus kasvaa kun ottaa muilta väkisin enemmän rahaa? Eihän siinä ole järjen häivää..

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Mitäs Pekka olisit siitä mieltä että nostettaisiin nykyistä työmarkkinatuella työskentely korvausta vaikkapa 200€?

Työstä PITÄÄ SAADA palkkaa! Ja tosiaan jotain hiluja olisi myös saatava eläkkeeseenkin! Eikös valtio voisi sitäkin kustantaa kun tehdään TÖITÄ joista VALTIO MAKSAA "PALKKAA"!! Mites lomat jne.? Eikös niihinkin pitäisi olla oikeutta?

Pekka Pylkkönen

Kannatan. Ja enemmänkin. Kyllä työmarkkinatuella työskentelystä pitäisi se alan mukainen minimituntipalkka ainakin saada. Ja miksei tosiaan lomatkin, rahana tai vapaana.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Suoraan sanoen hallitus on valehdellut työttömyydestä kautta linjan.

Hallitus ilmoittaa työttömien määrän vähentyneen 254 600 henkeen ja vähennyksen olevan vuoden takaiseen 49 700 henkeä. Loistavaa, vai mitä?

YLE kertoo 25.11 uutisessaan, että Aktiivimalli on leikannut 158 000 henkilön työttömyyskorvauksia.
YLE:n mukaan leikkauksien kohteeksi on joutunut 41,9 %:tia työttömien määrästä.

Tästä voi minuutissa laskea, että työttömiä on nyt 377 000 henkeä.
Työttömien määrä on vuodessa LISÄÄNTYNYT 50 000 henkeä.

Pekka Pylkkönen
Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Hallituksen 1600 luvun pakkotyömalli on laiton ja ihmisoikeuksien/perustuslain vastainen orjatyömalli mutta sopii hyvin eu:hun ja sen ajamaan maailmanjärjestykseen.

Vai oliko se niin että kokoomus-keskusta muuttavat perustuslakia aina tarpeen mukaan,ja varsinkin kun jenkkikonsultit määräävät uusia leikkauksia liittovaltiokehitystä avittamaan.Siksi työttömien armeijaa on kasvatettu 1990 tehdystä "lamasta"asti.Ja entisen 90-luvun epäonnistuneen maahanmuuton päälle uutta takuueläkeläistä rajan yli.

Näille nihilisteille ei ihmishenki ole minkään arvoinen,kun uutta maailmanjärjestystä luodaan.Ei omien ei vieraiden,kunhan sekasorto saadaan aikaan.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kansanedustajissa tarvitaan tieteentekijöitä, tohtoreita ja dosentteja, sellaisia kuin Merja Mäkisalo-Ropponen ja Erkki Tuomioja. Niin paljon kuin hallitus tiedettä ja yliopistoja väheksyykin ja niiltä sirklaa.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Epäilen, että suurtyöttömyyden Suomessa maahanmuuttokiima on sumentanut Tuomiojankin aivot, ja hän on toiminut aina EK:n juoksupoikana:

"Maahanmuutto rikastuttaa Suomea"
https://tuomioja.org/kirjoitukset/2010/05/maahanmu...

"Humanitaarinen maahanmuutto on Suomelle mahdollisuus, sanoo Sdp:n kansanedustaja"
https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/erkki-tuo...

"Tuomioja ylisti Ruotsin maahanmuuttoa – Carl Bildt torjui: ”Karmean huono luku”
https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/219925-tuomioja-...

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Työttömien kohtelussa täyttyvät kaikki vainon tieteellisesti osoitetut tunnukset. Myös se viimeinen eli alhainen eliniän ennuste, alhaisempi kuin ns. oikeilla ihmisillä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset